sunnuntai 15. marraskuuta 2009

Herkku munkkeja

Vanhin poikani rakastaa munkkeja, niitä voisi syödä ison kasan!
Viikonlopun kauppareissulla unohtui ostaa valmiit, joten kun kaapista löytyi hiivaa piti niitä itse ruveta tekemään!Ja tässä vanhimman poikani taidon näyte.
Helmet ovat hänen mielestään upeita ja niitä kuluu aina todella paljon!
Munkkitaikina:

2,5 dl nestettä, vettä tai maitoa
1 pss kuiva hiivaa
sokeria
suolaa hippunen
kardemummaa
vaniliasokeria
1 kananmuna
jauhoja
öljyä

Neste saa minun mielestäni olla lämpöisempää kuin yleensä kehoitettu käden lämpöinen, jotta lämpöä on vielä jauhojen lisäyksenkin jälkeen, jotta taikina jaksaa nousta. Yleensä kun jauhojen lisäyksen jälkeen taikina on kylmää ja nouseminen on hitaampaa.
Nesteeseen lisätään sokerit, suola, kardemumma ja muna.
Sekoitetaan kuiva hiiva pieneen osaan jauhoja.
Ja lopuksi jauhot hyvin alustaen loppu taikinaan.
Lopuksi pieni tippa öljyä tai sulaa margariinia.

Sokerin tai jauhojen määrää en osaa määrittää, koska en tee taikinaa mittan kanssa, vaan käsi tuntumalla.
Sen mukaan milloin taikina tuntuu sopivan napakalta mutta kuitenkin pehmoisen löysältä, jotta munkeista ei tule liian kovia.

Taikina saa nousta rauhassa kulhossa. Itse laitan kulhon kuuman veden päälle. Toiset laittavat mikroon suljettuun tilaan 1min lämmityksen jälkeen.

Taikinasta leivotaan joko pyörittämällä palloja tai kuten itse teen, teen taikina levyn josta painan kupilla munkkeja. Munkit saavat nousta rauhassa vielä pöydällä hetken aikaa.

Munkit paistetaan munkkirasvassa tai öljyssä, itse käytän öljyä.
Tällä kertaa munkeista tuli turhan tummia, kun samalla koitin katsoa ettei pojat käy koko ajan nappaamassa omaa vuoroaan odottaneista munkeista taikinaa..

Jäähtyneen munkin päälle sulatin suklaata. Kaapista löytyi tällä kertaa Salama Mcqeen-suklaita ja 56% suklaata, joita sekoitin sulattamis vaiheessa.
Päällä on sinistä/punaista pikeeriä ja sokerihelmiä.

Sisällä on itse tehtyä omena-kaneli hilloa, jonka pursotin kapealla tyllalla munkin pohjasta sisälle.
1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Voi munkkeja!!En olekkaan niitä saanut pitkään aikaan ja aivan varmasti niitä teen seuraavaksi. Kiitos ohjeesta ja aivan ihanasta blogista. Toivottavasti jaksat päivitellä paljon uusia leivontaojeita, varsinkin näin joulun lähestyessä !