keskiviikko 29. joulukuuta 2010

Joulun kylmälautanen

Lautasilla maalaispateeta, waldorfin salaattia, graavilohta ja sinappi-tillikastiketta, päärynä-aura salaattia, sekä keitettyjä perunoita.


Piparkakku taikinaa x 3

Joulun kunniaksi taiteilin paria eri pipari taikinaa, kaapissa oli niin tummaa kuin vaaleaakin siirappia joten siitä se ajatus sitten lähti! Taikinat eivät koskaan päässeet uuniin asti vaan päätyivät syötäväksi ja lopulta kuukauden jääkaapissa olon jälkeen roskiin, ai miten niin vauva aika verottaa?
Tässä kuitenkin tuloksia;

Vasemmalla se perinteinen pipari taikina ja oikealla vaalea piparitaikina.


Tumma taikina

2 dl tummaa siirappia
2 dl ruoko- tai fariinisokeria
300g voita
1 pussi piparkakkumaustetta
2 kpl kananmunia
3tl soodaa
1 dl kermaa
n. 12 dl vehnäjauhoja

Kiehuta siirappi, sokeri ja mausteet nopeasti kattilassa ja otta kattila levyltä.
Paloittele voi tai margariini kuutioiksi ja lisää ne kattilaan sekoitellen.
Anna jäähtyä, jonka jälkeen voit vatkata munat sekaan, sekä kerma ja jauhot mihin olet sekoittanut soodan.
Anna taikinan levätä suojattuna vähintään yön yli, jonka aikana maut pääsevät tasaantumaan.

Vaalea taikina

2 dl vaaleaa siirappia
2 dl valkoista sokeria
300g voita
1 pss piparkakkumaustetta
2 kpl kananmunia
3 tl soodaa
1 dl kermaa
n. 12 dl vehnäjauhoja

Taikinan valmistus kuten yllä.
Jos tahdot vielä vaaleampaa taikinaa käytä erikseen neilikkaa, kanelia, inkivääriä, kardemumma ja pomeranssin kuorta, jolloin inkivääriä ja kanelia tulisi laittaa vain hitunen, ne kun tummentavat taikinaa yllättävän paljon.

Kolmas piparkakku taikina jonka tein on appelsiini taikina, idea lähti munattomasta taikinasta jossa munat korvataan appelsiinimehulla.


Appelsiini piparkakut

2 dl vaaleaa siirappia
2 dl valkoista sokeria
2 appelsiinin raastettu kuori
1 tl inkivääriä
1 tl pomeranssin kuorta
0,5 tl kanelia
0,5 tl neilikkaa
300g voita
3 tl soodaa
0,5 dl kermaa
1,5 dl appelsiinimehua
n. 12 dl vehnäjauhoja

Jälleen valmistus kuten yllä.
Takinassa on hienoinen appelsiinin maku, joka voimistui noin 2 päivän lepäämisen jälkeen, piparia en itse päässyt maistamaan, koska en niitä itse oikein syö, mutta mielepide oli että maistui. Appelsiinin kuoren määrää voi toki lisätä ja suosittelen todellakin että se kiehautetaan siirapin mukana!

Koska en tosiaan syö pipareita mutta syön taikinaa, eivät taikinat meillä useinkaan päädy uuniin asti. Lapsuudesta tämän takia muistakin että äitini sanoi aina että taikinan pitää tekeytyä 1 viikko ennen kuin sitä voi syödä, ilmeisesti sillä estettiin se että taikinaa jäi leipomistakin varten.
Lapsuudestani muistan pipari taikinan parhaiten siksi koska odotin sen tekeytymistä jotta sain sitä piltti purkkiin ja mukaan uimahalli reissulle jonne mentiin bussilla kavereiden kanssa!

perjantai 10. joulukuuta 2010

Bebé leivoksia

Tein viikonlopun aikana miltei 200 pikku bebéä, myönnän ettei pohjat ole omaa käsialaani vaan valmiina ostettuja, jälleen sieltä Robertsilta. Niiden olemassa olo helpotti työtäni mielettömästi! Yritin alkuun tehdä pohjia itse mutta jostakin syystä mikään ohje ei toiminut, kaikissa pohja valui vuokien pohjalle ja rasva killui päällä, ei siis kovin näyttävää.


Täyte:
1 dl maitoa
1 keltuainen
1 rkl perunajauhoja
2 rkl sokeria
2 tl vanilijasokeria


100g voita tai margariinia
(hilloa)
Kuorrutus:
2 dl tomusokeria
n. 1 valkuainen
karamelliväriä
nonparellejä

Valmista täyte kiehauttamalla kaikki täytteen ainekset kattilassa, paitsi voi ja vanilijasokeri. Muista sekoittaa koko ajan! Jäähdytä kiisseli ja lisää jäähtyneeseen vanilijasokeri. Vaahdota voi sähkövatkaimella ja lisää siihen varovasti jäähtynyt vanilijakiisseli.

Täytä jäähtyneet pohjat vanilijatäytteellä. Pohjalle voit halutessasi laittaa pienen lusikallisen hilloa.

Valmista kuorrutus. Valuta kuorrutusta leivoksen päälle varovasti ja lusikan pohjalla levittäen. Koristele nonparelleillä.

Itse lisäsin täytteeseen vielä amarettoa joka teki siihen täyteläisen maun, ja ne oli hyviä! Niin hyviä! Näitä tehdään keväällä keskimmäisen pojan synttäreille!

Itsenäisyyspäivän kakkua mansikalla ja kuohuviinillä!

Kakkun makuina on mansikka ja envy kuohuviini.
Tällä kertaa en tehnyt pohjaa kakkuun vaan tein sen suoraan lasilautaselle.
Ensimmäinen kerros on Mansikkaa jonka tein mansikka bavaroise jauheella, eli idea on se että kerma vatkataan valmiiksi, siihen lisätään mansikkaa ja lopulta nesteeseen sekoitettu bavaroise jauhe, joka maustaa ja makeuttaa ja hyytelöi kerman.

Toinen kerros olikin sitten kinkkisempi juttu, kuohuviinistä piti tulla kiille, mutta kiillesokerilla ei kuohuviini hyytynyt ollenkaan, eikä liivatteellakaan. Johtuu oletettavasti kuohuviinin happamuudesta. Lopulta sitten vatkasin kermaa johon sekoitin kuohuviiniä niin että se maistui kunnolla ja jälleen bavarois jauhetta perään, tällä kertaa naturellia.

Tämä kakku on ihan kotiin tehty, joka syntyi vahingossa. Tein itsenäisyyspäivälle isompaa tilaisuutta ja vatkasin ihan liikaa kermaa.
Alkuperäinen ohje menee näin:

2l kermaa 
1l bavaroise mansikka jauhetta
4dl nestettä, joka itselläni oli mansikka pyrettä

 1l kermaa
3dl kuohuviiniä
250g bavaroise naturel jauhetta

Kuohiviini kerroksessahan oli jo kuoviinin seassa liivatetta jonka apuun luotin, hyvin hyytyi.

Bavaroise jauheita myy Roberts, joka on leivonta tukku Turussa.
Mutta vastaavia jauheita löytyy mm. UllanUnelmista, Confetilta jne. Pakkaus koot tosin ovat huomattavasti pienempiä, mutta luonnollisesti kotitalouksille järkevämpiä.

torstai 2. joulukuuta 2010

Mini vuohenjuusto piiraat

Helppoa ja yksinkertaista, tai ainakin itse tein niin. Juhlia tehdessä kun on usein liian monta asiaa tehtävänä en viitsinyt ihan alusta asti tehdä kaikkea.

1 pkt valmista piirakka taikinaa
1 pkt vuohenjuustoa
2 punasipulia
5 dl maitoa tai maitokermaa
3 munaa
mausteita mielen mukaan

Piirakka taikina painellaan muffini vuokaan, pohjalle vuohenjuusto ja punasipuli ja päälle kaadetaan muna-maito jossa mausteet.
Paistetaan uunissa 175 asteessa noin 15 min

Värjätty popcorn

Ohjeen olen napannut Kakkukatrilta, hänellä popcornit ovat niin upean väriset etten ihan itse siihen yltänyt, syynä se että poppareita oli enemmän kuin piti ja värimassaa siis liian vähän.
Nämä olivat herkkuja!

Katrilla on itsellään niin hyvä ohje etten sitä tänne kirjoittele vaan täältä voipi kurkata, sen verran tein eri tavalla että sekoitin popparit ja värimassan kulhoissa, en leivinpaperin päällä pellillä.
Kakkukatron blogiin!

Suukot

Poikani juhli syntymäpäiviä jokin aika sitten ja minunhan piti tietysti taas tehdä kaikkea mahdollista, tällä kertaa niihin lukeutui nämä suklaa suukot. Aikuiset olivat oikeastaan ainoita jotka niitä söi, lapsilla kun ei ollut aikaa muuta kuin napata kourallinen karkkia ja juoda limsa pois.

Pohjana on herrasväen pikkuleipä

Sisältö:

3 kpl valkuaisia
2dl sokeria
hieman vaniliasokeria

ainekset vatkataan kovaksi vaahdoksi ja pursotetaan keksien päälle.
Paistetaan 150 asteisessa uunissa noin 6 minuuttia, jonka jälkeen annetaan jäähtyä.

Päälle laitetaan sulatettua suklaata, helpointa on kastaa suukot suklaaseen.
Päälle voi ripotella haluamiaan koristeita.