keskiviikko 29. joulukuuta 2010

Piparkakku taikinaa x 3

Joulun kunniaksi taiteilin paria eri pipari taikinaa, kaapissa oli niin tummaa kuin vaaleaakin siirappia joten siitä se ajatus sitten lähti! Taikinat eivät koskaan päässeet uuniin asti vaan päätyivät syötäväksi ja lopulta kuukauden jääkaapissa olon jälkeen roskiin, ai miten niin vauva aika verottaa?
Tässä kuitenkin tuloksia;

Vasemmalla se perinteinen pipari taikina ja oikealla vaalea piparitaikina.


Tumma taikina

2 dl tummaa siirappia
2 dl ruoko- tai fariinisokeria
300g voita
1 pussi piparkakkumaustetta
2 kpl kananmunia
3tl soodaa
1 dl kermaa
n. 12 dl vehnäjauhoja

Kiehuta siirappi, sokeri ja mausteet nopeasti kattilassa ja otta kattila levyltä.
Paloittele voi tai margariini kuutioiksi ja lisää ne kattilaan sekoitellen.
Anna jäähtyä, jonka jälkeen voit vatkata munat sekaan, sekä kerma ja jauhot mihin olet sekoittanut soodan.
Anna taikinan levätä suojattuna vähintään yön yli, jonka aikana maut pääsevät tasaantumaan.

Vaalea taikina

2 dl vaaleaa siirappia
2 dl valkoista sokeria
300g voita
1 pss piparkakkumaustetta
2 kpl kananmunia
3 tl soodaa
1 dl kermaa
n. 12 dl vehnäjauhoja

Taikinan valmistus kuten yllä.
Jos tahdot vielä vaaleampaa taikinaa käytä erikseen neilikkaa, kanelia, inkivääriä, kardemumma ja pomeranssin kuorta, jolloin inkivääriä ja kanelia tulisi laittaa vain hitunen, ne kun tummentavat taikinaa yllättävän paljon.

Kolmas piparkakku taikina jonka tein on appelsiini taikina, idea lähti munattomasta taikinasta jossa munat korvataan appelsiinimehulla.


Appelsiini piparkakut

2 dl vaaleaa siirappia
2 dl valkoista sokeria
2 appelsiinin raastettu kuori
1 tl inkivääriä
1 tl pomeranssin kuorta
0,5 tl kanelia
0,5 tl neilikkaa
300g voita
3 tl soodaa
0,5 dl kermaa
1,5 dl appelsiinimehua
n. 12 dl vehnäjauhoja

Jälleen valmistus kuten yllä.
Takinassa on hienoinen appelsiinin maku, joka voimistui noin 2 päivän lepäämisen jälkeen, piparia en itse päässyt maistamaan, koska en niitä itse oikein syö, mutta mielepide oli että maistui. Appelsiinin kuoren määrää voi toki lisätä ja suosittelen todellakin että se kiehautetaan siirapin mukana!

Koska en tosiaan syö pipareita mutta syön taikinaa, eivät taikinat meillä useinkaan päädy uuniin asti. Lapsuudesta tämän takia muistakin että äitini sanoi aina että taikinan pitää tekeytyä 1 viikko ennen kuin sitä voi syödä, ilmeisesti sillä estettiin se että taikinaa jäi leipomistakin varten.
Lapsuudestani muistan pipari taikinan parhaiten siksi koska odotin sen tekeytymistä jotta sain sitä piltti purkkiin ja mukaan uimahalli reissulle jonne mentiin bussilla kavereiden kanssa!

Ei kommentteja: