keskiviikko 4. elokuuta 2010

lime-marenki torttu

Ei ole mikään salaisuus että rakastan sitruksia ja etenkin limeä. Sen tuoksu on jo niin huumaavan ihanaa että voisin pitää keittiössä aina yhtä limeä, jotta keittiö tuoksuisi ihanalle!
Unohtamatta limen makua, joka pääsee oikeuksiin vain hyvin tehdyssä caipiroskassa, mutta nyt ei ole aika alkoholi juomille.

Päätin leipomis himooni tehdä tätä ihanaa torttua, vaikka olen ainut joka sitä meillä syö, eikä vieraitakaan ole vielä ilmestynyt oven taa jakamaan tätä nautintoa!

Pohja:

100g margariinia 
2½dl vehnäjauhoja
2rkl sokeria
½tl leivinjauhetta
2rkl vettä

Täyte:


1½dl vettä
1½dl sokeria
2rkl vehnäjauhoja
25g margariinia 
2 limen mehu ja raastettu kuori
4 keltuaista

Marenki:

4 valkuaista
                                                                        1½dl sokeria

Teen itse yleensä niin että mittaan täytteen aineet kattilaan ja sekoitan ne hyvin. Tämän jälkeen annan seoksen hiljalleen lämmitä kiehuvaksi välillä sekoitellen, kunnes seos on paksua kiisseliä.
Samalla teen seoksen lämmitessä pohjan valmiiksi, jonka painelen irtopohja vuokaan reunoja myöten ja paistan 200 asteisessa uunissa noin 15min, kaulitseminenkin käy, itse vain pidän enemmän käsillä tekemisestä.
Kun kiisseli on valmista ja pohja on kypsynyt uunissa, kaadan kiisselin pohjan päälle.
Nyt päästään marengin kimppuun, jota olen ehkä saattanut jo tässäkin vaiheessa vatkailla, riippuen kiisselistä. Kannattaa mennä sen mukaan mikä itselleen tuntuu parhaalta, kiisseli kun ottaa helposti pohjaan, ei kannata tehdä liian montaa asiaa samaan aikaan, ettei käy hullusti.
Itselläni on vain käsivatkain joten se vaikuttaa moneen asiaan. Pöytäkoneella marenkihan vatkaantuu itsestään.
Kun marenki on vatkattu kovaksi (kippaa kippo ympäri ja jos vaahto pysyy sisällä on se valmis) sen voi joko pursottaa tai leivittää kiisselin päälle.
Ja koko komeus uuniin, kunnes marengin pinta on kauniin ruskea.

Itse värjäsin täytettä kokeilu mielessä hieman pastavärillä, mutta ilman sitäkin kiisseli on hieman vihertävää.
Torttu saa rauhassa jäähtyä ennen syömistä.
Tuo kuva on otettu seuraavana päivänä ja kuten näette se on alkanut tihkumaan sokeria.
Kannattaa siis nauttia torttu samana päivänä!

Ei kommentteja: