lauantai 19. joulukuuta 2009

Joulun namusia!


Olen joulun tohottaja ja sen laittaja, joskus hieman liikaakin.
Usein käy niin että teen kaikkea selkä kipeänä ja kamalalla kiireellä ja lopulta herkkuja on aivan liikaa!
Mutta joka vuosi en silti osaa hillitä itseäni.
Joulu karkkien teon olen aloittanut jo noin 12-vuotiaana tryffeleillä ja kermakarkeilla.
Pienempänä tyttönä katselin kun vanhemmat serkkuni tekivät daimia, joka tänä jouluna kuuluu minunkin namien joukkuun, kunhan kerkiän!

Minusta joulua ei ole jos olohuoneessa ei ole rasiaa täynnä joulun karkkea, ja näitä tehdään vain jouluna!




Pähkinäiset kermakaramellit

1 dl kaakao jauhetta (itselläni tummaa)
n. 5 dl sokeria
1 dl vaaleaa siirappia
2 dl kuohu/vispikermaa
2 dl manteleita tai muita pähkinöitä murskana

Aineet, paitsi pähkinät sekoitetaan kattilassa keskenään ja annetaan hiljalleen kiehua noin 40 min.
Itse keittelin kolmosella noin 20 minuuttia kunnes massa tippa testin kautta oli valmista.
Eli kylmään veteen kun tiputtaa tipan masaa, ja jos se jähmettyy nopeasti, on karkkimassa valmista.
Tämän jälkeen massaa vatkataan sähkövatkaimella noin 5 min, massa muuttuu hieman kuohkeammaksi. Lopuksi sekaan laitetaan pähkinät.
Massa laitetaan leivinpaperille ja toinen päälle ja kaulitaan ohueksi levyksi.
Itse annan jäähtyä hetken ja sen jälkeen leikkaan palasiksi.

Nämä ovat mielestäni ihanan pehmeitä ja toisaalta ihanan rapeita manteleiden tms kanssa!





Aprikooseja tripla suklaalla

1 pss kuivattuja aprikooseja
1 levy fazerin tummaa suklaata
1/2 levyä fazerin leivonta suklaata
1 levy fazerin valkosuklaata

Sulatin ensin tumman suklaan johon dippailin apriikoosit käyttäen puista varrastikkua.
Ensimmäinen kerros sai jähmettyä rauhassa leivinpaperilla.
Sitten dippailaan leivontasuklaaseen tai maitosuklaata, kuinka vain hyvältä maistuu.
Sama juttu kun ekan suklaan kanssa.
Viimeisenä kun suklaa on varmasti jähmettynyt dippaillaan valkosuklaaseen.
Itse tein osan kokonaan ja osan vain puoleen väliin ja sitten valuttelin sulaa suklaata päälle.

Kannattaa antaa jähmettyä ihan kunnolla ja pitkään ennen kuin aloittaa uuden kerroksen tai kun siirtää rasiaan talteen namit.
Suklaa kannattaa temperoida, namien valmistus on silloin huomattavasti helpompaa. Itse en nyt temperoinut kiireessä kun tein, että saan kaverin lahjaan samalle illalle ne.




Mozartin kuulia

125 g manteli jauhetta
1 valkuainen
100g tomusokeria
30g pistaasipähkinää jauhettuna
1 rkl ruusuvettä

1 kpl nougattia
1/2 levyä fazerin block suklaata

Kuivat aineet sekoitetaan keskenään, lisätään valkuaista niin paljon kunnes massa on kiinteää. itselläni meni liikaa kun laitoin koko valkuaisen. Lopuksi sekaan ruusuvesi, itselläni oli ruusulikööriä jota tein reilu vuosi sitten. Tätä ei kannata jättää pois, tämä tekee sen upean maun mitä mozartin kuulat tarvitsevat!

Nougatista leikataan paloja, kuten kuvasta huomaa käytin fazerin nougat patukkaa, enkä sitä paljoa palloksi pyritellyt leikkasin ensin pitkittäin ja sitten niistä pienehköjä palasia.

Manteli massan pitää olla sopivan tiivistä,niin ettei tartu joka paikkaan kiinni, joten tomusokeria olen lisäillyt tarpeen mukaan. Massasta leivotaan ohuehko levy, josta leikataan n. 4 cm levyisiö pyöreitä palasia.
Päälle laitetaan nougat ja pyöritellään massan sisään.
Itse laitoin pallot parvekkeelle jäätymään kun oli mukavan vilpoista illalla!
Sulatetaan suklaa johon pallot dipataan ja nostetaan ritilälle tai leivinpaperille kovettumaan.

Suklaa työvälineet olisi aivan  mieletön apu tässä, mutta ihan koti tarvikkeillakin näkyy pärjäävän. Ehkä ensi vuonna raaskin hankkia tarvittavat välineet.

Kuvasta näkyy että en ole sitä suklaata temperoinut ei kiillä ja ole tasaista.
Joten sitäkin kannattaa harrastaa ja yleensä teenkin.

Nämä mozartin kuulat ovat ehdottomasti parempia kuin kaupan. Joten aivan varmasti ovat kokeilemisen arvoisia!

3 kommenttia:

Kaija kirjoitti...

Aivan ihania ohjeita! Juuri tässä maisteltiin siskon tekemiä suklaamakeisia, herkullisia ovat kyllä. Täytyy varmaan ensi jouluna kokeilla jotain ainakin sun ohjeista.

Insanity_ kirjoitti...

aivan loistava ohje! :) näitä testaan ensi jouluna minäkin. namiii

Paivi kirjoitti...

Mua vahan harmittaa, kun luen naita vasta nain joulun jalkeen - olisi ollut ihana kokeilla jotain joulukarkkeja lomalla!