tiistai 24. elokuuta 2010

Uusi kierros SLYtä ja elokuun paketti

Huoh, tänään on ollut kaamea päivä. En sitä tänne rupea tilitelemään, mutta itkujeni seasta autossa ja kiukusta muuten asioista, tippui tänään postiluukusta kortti joka kertoi että postissa olisi iso kirje odottamassa.
Sitä sitten hakemaan ja mitäs sieltä tulikaan!
Kiitos päivän piristämisestä SLYlleni!
Suklaa hävisi jo autossa kiukkuun :)

Kortti oli pojista ihan huippu, sai mielettömät kikatus naurut!

perjantai 20. elokuuta 2010

Susu piirakkaa

Eilen illalla iski mieletön makean himo, ja kaappeja tutkimalla sieltä löytyi aineksia piirakkaan, tai melkein. Kaupan kautta sitä kuitenkin ruvettiin tekemään.
Päätin kokeilla monessa blogissa ollutta susu piirakkaa, koska pidän susuista ja ajattelin että mikäs sen parempaa piirakkaa voisi olla!
Mies rakastui piirakkaan heti ensi palalta ja kehui että se on parhain piirakka mitä olen ikinä tehnyt.
Itse maistoin piirakkaa lämpöisenä eikä se mielestäni maistunut mitenkään erityiseltä. Myöhemmin maistelin piirakkaa taas kylmänä ja susupalojenkin maku jo nousi sieltä esiin, silti kaipaan piirakkaan jotakin, en vain oikein tiedä mitä. Enemmän makua täytteeseen uskoisin.
Mietin myös että piirakka pätkiksistä tai da caposta voisi olla oikein hyvä.
Eikä varmasti esim persikka teisi yhtään huonoa tuon täytteen kanssa.

Piirakka onnistui mielestäni erinomaisesti pohja on sopivan kostea ja täyte oikein kiinteä ja hyvä koostumukseltaa, joten varmasti tätä teen uudelleen kunhan keksin mikä se jokin on mitä tarvitsen siihen lisää!
Ohje on alkujaan hellapoliisilta mutta itse löysin sen jostakin muualta monen mutkan kautta.
Pohja:
150 g voita tai margariinia
1 dl sokeria
1 muna
3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
minä lisäsin vielä n. 1 tl vanilliinisokeria

Päälle:
1 dl vanilliinikreemijauhetta
3 dl maitoa
200 g vaniljatuorejuustoa
(0,5 dl sokeria)
2 tl vaniljasokeria
2 munaa
7kpl susu patukoita (ohjeessa noin 150g irtokarkki susuja, joita ei meidän lähikaupassa ollut)

Vatkaa rasva ja sokeri vaahdoksi, lisää muna hyvin vatkaten. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet.
Painele taikina piirakkavuoan pohjalle ja reunoille.
Sekoita vanilliinikreemijauheen joukkoon maito, anna saeta hetki.
Lisää joukkoon tuorejuusto, sokerit ja munat, sekoita tasaiseksi.
Silppua Susu-palat piirakkataikinan päälle, kaada päälle vanilliinimössö.
Paista 200 asteisessa uunissa puoli tuntia uunin alimmalla ritilätasolla.

Itse jouduin pitämään piirakkaa uunissa reilun tunnin, koska se meidän uuni on tosiaan surkea kuin mikä, mutta kerrankins iitä oli hyötyä, piirakka paistui meheväksi pikku hiljaa.


tiistai 17. elokuuta 2010

Violettia syntymäpäivää!

Viime viikolla täytin lisää vuosia, nykyään olen siis 27 vuotias.
Meillä nuo minun syntymäpäiväni ovat olleet yleensä melko vähän juhlittuja, mutta sisko kyseli että onkos kakkua tarjolla ja lupasin leipoa.
Jostakin nousi mieleen että tehdäänpä taysin violetti kakku, kakku on sisältäkin siis violetti, kunnollista kuvaa en sisältä saanut joten nyt saatte käytää mielikuvitusta.

Päätin kokeilla tällä kertaa kakkupohjana sienikakun ohjetta kun yleensä teen ihan vain perus sokerikakku pohjalla;
5 munaa
3 ¾ dl vehnäjauhoja 
2 tl leivinjauhetta
2 ½ dl sokeria
1 ¼ dl kiehuvaa vettä

 Muna ja sokeri vatkataan vaahdoksi ja sinne lisätään kiehuvavesi pienenä norona todella hyvin vatkaten. Lopuksi sekaan sekoitetaan keskenään sekoitetut vehnäjauho ja leivinjauhe. 
Itse sekoitin vielä violettia pastaväriä taikinaan saadakseni sen värjättyä reippaan violetiksi.
Pohja on 26cm kokoiseen vuokaan jonka vain rasvasin ja laitoin pohjalle leivinpaperia (irotpohja vuoka) ja paistoin 200 asteisessa uunissa miltei 40min, mutta jos uuni on hyvä, eikä iki vanha kuten meillä niin 30min varmasti riittää.

Pohjan annoin seistä seuraavaan päivään ja se olikin yllättävän kostea verrattuna sokerikakku pohjiin. Pohjan litisi leikatessa mikä aiheutti itsessäni hilpeyttä.

Kakku kerroksien välissä on kaksi täytettä; mustaherkukka ja vanilia.

Mustaherukkatäyte;
1 prk Sunnuntain vanilia rahka 
1/2 prk Floran vispiä
1 kahvikuppi tuoreita mustaherukoita
Sokeria maun mukaan
3 kpl liivatelehtiä
violettia pastaväriä, hieman tummentamaan marjojen antamaa väriä

Vaniliatäyte;
1prk Sunnuntain vanilia rahka
1/2 prk Floran vispiä
puolikkaan vaniliatangon siemenet
Sokeria
Hieman enemmän violettia pastaväriä antamaan violetin värin.

Kakun kostutin spritellä, jota en ennen ole tehnyt, mutta monessa blogissa sillä näytetään kostuttelevan joten pitihän sitä kokeilla onko se erillaista normaalin maidon sijaan jota käytän. Mutta en kyllä osaa sanoa onko se erillaista.

Kakun kuorrutus on Violetiksi värjättyä marsipaania ja marsipaanin alla on sokerikreme, sekä nuo pilkut myös sokerikremeä.

125 g margariinia
  4 dl tomusokeria
1 rkl maitoa

Margariinin vatkaan vaahdoksia ja lisään pikku hiljaa tomusokerin. Lopuksi maito ja vatkataan hyvin sekaisin.
 
Kakku oli yllättävän hyvää vaikka itse en pitänyt vaniliatäytteestä, se maistui jotenkin oudolta. Vanilia ei  mielestäni maistunut siltä miltä piti.
Siitä että onko normaalisti tekemäni kakkupohja vai tämä sienikakkupohja parempi en myöskään osaa sanoa. Kumpikin ovat hyviä omista syistään.
Sieni kakku oli mukavan kosteaa ja leikkaantui hyvin.
Sokerikakku pohjastakin saa mukavasti leikattavan ja se on kevyempi kuin tuo toinen.

keskiviikko 4. elokuuta 2010

lime-marenki torttu

Ei ole mikään salaisuus että rakastan sitruksia ja etenkin limeä. Sen tuoksu on jo niin huumaavan ihanaa että voisin pitää keittiössä aina yhtä limeä, jotta keittiö tuoksuisi ihanalle!
Unohtamatta limen makua, joka pääsee oikeuksiin vain hyvin tehdyssä caipiroskassa, mutta nyt ei ole aika alkoholi juomille.

Päätin leipomis himooni tehdä tätä ihanaa torttua, vaikka olen ainut joka sitä meillä syö, eikä vieraitakaan ole vielä ilmestynyt oven taa jakamaan tätä nautintoa!

Pohja:

100g margariinia 
2½dl vehnäjauhoja
2rkl sokeria
½tl leivinjauhetta
2rkl vettä

Täyte:


1½dl vettä
1½dl sokeria
2rkl vehnäjauhoja
25g margariinia 
2 limen mehu ja raastettu kuori
4 keltuaista

Marenki:

4 valkuaista
                                                                        1½dl sokeria

Teen itse yleensä niin että mittaan täytteen aineet kattilaan ja sekoitan ne hyvin. Tämän jälkeen annan seoksen hiljalleen lämmitä kiehuvaksi välillä sekoitellen, kunnes seos on paksua kiisseliä.
Samalla teen seoksen lämmitessä pohjan valmiiksi, jonka painelen irtopohja vuokaan reunoja myöten ja paistan 200 asteisessa uunissa noin 15min, kaulitseminenkin käy, itse vain pidän enemmän käsillä tekemisestä.
Kun kiisseli on valmista ja pohja on kypsynyt uunissa, kaadan kiisselin pohjan päälle.
Nyt päästään marengin kimppuun, jota olen ehkä saattanut jo tässäkin vaiheessa vatkailla, riippuen kiisselistä. Kannattaa mennä sen mukaan mikä itselleen tuntuu parhaalta, kiisseli kun ottaa helposti pohjaan, ei kannata tehdä liian montaa asiaa samaan aikaan, ettei käy hullusti.
Itselläni on vain käsivatkain joten se vaikuttaa moneen asiaan. Pöytäkoneella marenkihan vatkaantuu itsestään.
Kun marenki on vatkattu kovaksi (kippaa kippo ympäri ja jos vaahto pysyy sisällä on se valmis) sen voi joko pursottaa tai leivittää kiisselin päälle.
Ja koko komeus uuniin, kunnes marengin pinta on kauniin ruskea.

Itse värjäsin täytettä kokeilu mielessä hieman pastavärillä, mutta ilman sitäkin kiisseli on hieman vihertävää.
Torttu saa rauhassa jäähtyä ennen syömistä.
Tuo kuva on otettu seuraavana päivänä ja kuten näette se on alkanut tihkumaan sokeria.
Kannattaa siis nauttia torttu samana päivänä!